Οικονομικές Υπηρεσίες

  • Αρχική
  • Νέα
  • Βγαίνουν οι προκηρύξεις για τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ

Νέα

Βγαίνουν οι προκηρύξεις για τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ

Επίσημες προσκλήσεις για τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ θα βγουν μέσα στον Ιανουάριο σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στο MEGA. Όπως είπε θα πρόκειται για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, την ενίσχυση των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την στήριξη των υφιστάμεων τουριστικών επιχειρήσεων.

Ανέφερε ότι θα δοθεί περιθώριο 1,5 μήνα ώστε οι ενδιαφερόμενοι να ετοιμάσουν τις αιτήσεις τους ενώ θα καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια -στο πλαίσιο της απλοποίησης και της διαφάνειας των διαδικασιών- για πάταξη του "παρασυστήματος" που επωφελείτο καρπώνοντας σημαντικό μέρος της επιδότησης βοηθώντας τους στην ετοιμασία των αιτήσεων.

Πλέον, όπως είπε ο κ. Χαρίτσης, θα μπορεί ο κόσμος να απευθύνεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου ενώ συμπλήρωσε ότι δεν θα απαιτείται η κατάθεση όλων των δικαιολογητικών παρά μόνο αφότου εγκριθεί η αίτηση.

Στόχος του νέου ΕΣΠΑ, υπογράμμισε, είναι η ενίσχυση των παραγωγικών στρωμάτων της κοινωνίας που έχουν πληγεί από την κρίση και με την έννοια αυτή θα πρόκειται για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, νέους επιστήμονες και αυτοαπασχολούμενους. Οι τομείς στους οποίους θα κατευθυνθούν οι πόροι θα είναι ο αγροτικός και κυρίως το κομμάτι της μεταποίησης, η ενέργεια και ιδιαιτέρως οι ανανεώσιμες πηγές και η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων αλλά και ο κλάδος των νέων τεχνολογιών.

Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εξυγίανε τα προγράμματα του ΕΣΠΑ που έληξαν το 2015 -με πλήρη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων της περιόδου 2007 -2013- καθώς ελαφρύνθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός λόγω του ότι δεν χρειάστηκε να καταβληθούν πόροι κρατικοί -μέσω απεντάξεων- που είχαν δεσμευτεί, χωρίς παράλληλα να επηρεαστεί παρά μόνο θετικά η θέση της Ελλάδας αναφορικά με την απορροφητικότητα των πόρων.

Πλέον, είπε, στα προγράμματα της νέας περιόδου μπορεί η κυβέρνηση να κάνει τον δικό της σχεδιασμό και να ανταποκριθεί στις ανάγκες της σύγχρονης ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Παράλληλα, ο κ. Χαρίτσης επιβεβαίωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες ώστε να βρεθεί βιώσιμη λύση για το θέμα των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων στο πλαίσιο της μεγάλης προσπάθειας της κυβέρνησης μέσω της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης να αντιμετωπιστεί στο σύνολό του το ζήτημα του ασφαλιστικού με προώθηση λύσης που θα είναι οικονομικά βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη.

dikaiologitika

Γούναρη 181, Πάτρα, Αχαΐα, 26331 2610 315584, 2613 011011